Ruud-Jan Kokke

De ontwerpen van Ruud-Jan Kokke voor gebruiksvoorwerpen, interieurs of de inrichting van de publieke ruimte zoeken de grenzen op van de mogelijkheden van het materiaal waarmee hij werkt: het hout voor zijn meubels, waarvan hij de uiterste constructieve krachten beproeft; het staal waarmee hij robuuste en elegante oplossingen vindt; de gebouwen, straten en pleinen die hij vormgeeft.

Kokke zoekt door tot er een ontwerp ligt dat uiterst functioneel is en tevens verbaast door de elegantie, de verfijndheid en de bijna extreme eenvoud. Iedere ontwerp is het resultaat van een ontdekkingsreis naar een nieuwe oplossing voor een vaak overbekend vraagstuk. Wat is een optimale wandelstok? Kan het schoolmeubilair voor leerlingen beter? Hoe ziet een perfecte lichtgewicht en stapelbare kruk eruit? Of de voetbalkooi voor de stadswijk? Kan een bedrijfsrestaurant de ambiance krijgen van een echt restaurant? Hoe wordt een hekwerk rond een terrein een bijzonder object? Het gebruik is steeds de essentie. De mens staat centraal.

Bekijk hier ook publicaties.

Opdrachtgevers o.a.:
Gemeente Amsterdam
Gemeente Arnhem
Siza Zorggroep
Rabobank
Provincie Groningen
Gemeente Wijchen
Gemeente Renkum
Gemeente Rheden
Gemeente Utrecht DMO
Museum Boymans van Beuningen
SSHW Wageningen
SSL leiden
GGZ Eindhoven
GGZ Nijmegen
Provincie Noord Holland
Quadraam scholengroep
Graafschap College
Ahrentheem scholengroep
Scholengroep Rijk van Nijmegen
Helicon Nijmegen
Carmel Hengelo

Producenten o.a.:
Auping
Leolux
Ahrend
Kembo
Goods
Eromes
Spoinq.nl
Spectrum
Gelmo

 

"Als ontwerper voel ik me een tolk: de vraag vertalen van de opdrachtgever in vorm en een beeld"

Ruud-Jan Kokke

Een ontwerp is pas geslaagd als er een evenwicht is bereikt tussen materiaal, vorm en gebruik. Maar de gebruiker of beschouwer moet ook verrast en geprikkeld worden. Zijn ontwerpen trekken ondanks – of misschien juist dankzij – hun eenvoud en vanzelfsprekendheid onvermijdelijk de aandacht en ontlokken een uitgesproken esthetisch oordeel. Behalve aan autonome producten werkt Ruud-Jan Kokke ook samen met andere ontwerpdisciplines aan de inrichting van scholen, bedrijven, overheidsgebouwen en de publieke ruimte. Daar toont hij zich een flexibele partner met grote kennis van de complexiteit van de ontwikkelingsopgave.

Binnen het proces van geven en nemen, dat bij dergelijke opdrachten onvermijdelijk is, weet hij de essentie van zijn ontwerp overeind te houden. Ruud-Jan Kokke typeert zichzelf als een bouwer, met grote kennis van en liefde voor materialen en constructietechnieken. Altijd vernieuwend, nooit modieus. Zijn werk werd nationaal en internationaal meerdere malen bekroond. Een aantal van zijn ontwerpen geldt al als designklassiekers en is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum of Modern Art in New York.

Curriculum Vitae - Ruud-Jan Kokke Neem Contact Op