Iconisch museumstuk wordt na 25 jaar opnieuw gelanceerd door designstudio KOKKE House

Juli 2021. Maar liefst 25 jaar nadat de befaamde Fauteuil 21 (Latjes Fauteuil) werd opgenomen in de permanente collectie van het Stedelijk Museum te Amsterdam, herlanceert zijn dochter Romy Kokke zijn iconische meubel voor de consumentenmarkt met haar designstudio KOKKE House.

Ruud-Jan: ‘De Latjes Fauteuil heb ik bedacht als bedankje voor een vriendendienst. Ik wilde een archetypisch stoel maken, zonder opsmuk. Een begrijpelijk en transparant object met zichtbare verbindingen. Een perfecte eenheid van materiaal, constructie en comfort. Zonder geheimen; je ziet hoe deze in elkaar zit; vernuftig, precies en foutloos; van één materiaal: hout.’ Het ontwerp is meer dan een lust voor het oog alleen. Ruud-Jan: ‘In deze stoel moest je je gedragen voelen. Een stoel waarin je je bewust bent van het moment. Je weet dat je zit, want het is best spannend op die transparante dunne latjes. Tegelijk ontspan je door het comfort dat de stoel je biedt. Lezen, mijmeren, werken, en soms val je gewoon in slaap.’

Internationale erkenning

Eenvoud en vanzelfsprekendheid zijn onmiskenbare onderdelen van Ruud-Jan Kokke’s ontwerpen. Evenwicht tussen materiaal, vorm en gebruik zijn hierbij cruciaal, net als zijn liefde voor materialen. Andere ontwerpen van Kokke zijn bovendien te bewonderen bij onder anderen Museum of Modern Art (MoMa), Museum Boymans van Beuningen, Cooper Hewitt Museum New York en Museum moderne Kunst Berlin.

Designstudio KOKKE House Samen met haar man Daniel Beasley lanceerde Romy recentelijk KOKKE House – een designstudio én familiebedrijf. Fauteuil 21 is het eerste object uit een serie designiconen die op de markt gebracht wordt onder de helm van KOKKE House.

Met de kersverse designstudio streeft Romy ernaar het tijdloze doch moderne design van haar vader onder de aandacht te brengen, zodat deze stoel – naast andere designklassiekers, ontwerpen en kunstobjecten uit de familie – beschikbaar wordt voor het grote publiek. Een museumstuk was nog nooit zó binnen handbereik.

Fauteuil 21 is te bewonderen in de vaste collectie van het Stedelijk Museum te Amsterdam en verkrijgbaar via de webshop van KOKKE House  SitonVintage en geselecteerde dealers.