ROZENDAAL 31 oktober 2019. Nergens sta je hoger. Wie plaatsneemt op de Rozendaalse Koningsberg, achter de Rozendaalselaan, heeft een uitzicht dat je anders alleen in bergachtige streken hebt. Diep onder je zie je de daken van de huizen aan de Kerklaan.
Piet Venhuizen Bron: De Gelderlander
De aloude berg, die oorspronkelijk deel uitmaakte van de parkaanleg van kasteel Rosendael, is in 2016 weer te voorschijn gekomen. Het in 1875 door tuinarchitect Dirk Wattez met paden gestoffeerde wandelgebied was zo goed als overwoekerd geraakt door bos. De top van de berg zelf, een kunstmatige verhoging bovenop een heuvel, was afgevlakt.
In 2016 heeft Geldersch Landschap het gebied heringericht in de geest van Wattez. De drie lanen in de richting van de Rozendaalselaan, de Beekhuizenseweg en Het Rhedens, die bebost waren geraakt, zijn hersteld en van nieuwe bomen voorzien. Er zijn weer paden aangelegd. De kunstmatige top bovenop de heuvel is hersteld, met een trap er naartoe.
De Koningsberg is nu al een fraaie plek en wordt, als het aan Gerrit Pleijter (rechts) en Ruud-Jan Kokke ligt, nog veel mooier.
,,Toch hadden we nog niet het gevoel dat het af was”, zegt Gerrit Pleijter van Geldersch Landschap & Kasteelen, de eigenaar van het landgoed. ,,In het park bij het kasteel tref je immers allerlei tuinelementen, zoals de schelpengalerij en de Bedriegertjes, die voor kraak en smaak zorgen. Je noemt dat folly’s: elementen die plezier schenken zonder een praktisch nut te dienen. Zoiets zou hier ook niet misstaan. Toen hebben we de Oosterbeekse ontwerper Ruud-Jan Kokke gevraagd.”
Kokke heeft een ontwerp gemaakt voor een roestvrijstalen boom bovenop de Koningsberg. De kruin bestaat uit een ronde vorm waaruit blaadjes zijn gezaagd. Aan de buitenrand van de bergtop komen twee halfronde roestvrijstalen banken, vanwaar je naar binnen, maar ook naar buiten kunt kijken. De bergtop wordt afgegrensd met een rondgaande stalen ketting die op paaltjes rust. Langs de twee trappen naar de top komen hogere roestvrijstalen palen te staan (‘balusters’) waaraan de bezoeker zich kan vasthouden.
Het ontwerp van Ruud-Jan Kokke voor de Koningsberg in Rozendaal.
,,In het verleden heeft hier op de berg een theehuisje gestaan, maar ik wilde geen overkapping maken, want dan zou het misschien een hangplek worden”, vertelt Kokke. ,,Wattez had hier een boom gepland, die er overigens nooit is gekomen. Zo ben ik op de stalen boom gekomen als centraal element. Een object met schaduw om bij te verblijven. De banken moeten het mogelijk maken dat meer mensen hier tegelijk aanwezig zijn. Nu ga je hier niet staan, als hier al iemand staat, tenzij je een praatje wilt.”
De ketting en de balusters worden nog dit jaar geplaatst. De andere elementen komen als er geld is, zegt Pleijter. ,,We hopen op sponsors of andere goede gevers.”