De Telegraaf: Kruk voorkomt Gameboy rug.

20 mei 2015 . Klik hier voor de Zamilife site . Het toenemend gebruik van (spel)computers zit men vaak in een statische houding. Dit kan leiden tot een zogenoemde ‘Gameboy-rug’.

De oplossing: een kruk met een dubbel gebogen zitvorm. Orthopeed Van Loon bedacht een zitmeubel die de gebruiker automatisch de rug laat strekken en een actieve houding laat aannemen.

Geen fabrikant die zich echter aan zo’n ergonomische stoel wilde wagen. Men zag er geen handel in. In ontwerper Ruud-Jan Kokke vond Van Loon een medestander. Het gevolg van hun samenwerking is de Zami Life, een zitmeubel die ervoor zorgt dat men steeds varieert van zitpositie. Hierdoor worden onbewust de rompspieren geactiveerd en versterkt. Dit geeft een soepele rug. De Zami Life (vanaf €348) heeft de eerste kopers gevonden. Anders dan veel therapeutische stoelen past de minimalistiDoor sche Zami in een modern interieur.

Maar de echte internationale doorbraak moet komen van de Zami Smart. Begin deze maand werd deze interactieve kruk in Amerika gelanceerd. In de stoelpoten zitten sensoren voor het doen van metingen. Via een Bluetooth-verbinding leveren deze precieze informatie over de zithouding. Een app geeft direct advies. Bij doorzakken of hangen wordt de gebruiker gewaarschuwd.

Meerdere fabrikanten produceren stoelen waar je geknield in zit. „Dat houd je maar beperkte tijd vol,” vindt Kokke.