Stedelijk ensemble van 15 woon- en werkgebouwen aan de Coolhaven in Rotterdam.
Opdrachtgever: Ontwikkelende bouwers ERA Contour en J.P. van Eesteren. Architecten en ontwerpers: CULD, Inbo, Ruud-Jan Kokke e.a.
Staal versterkt het stoere karakter
Een bijzonder architectonisch element is het staal van de hekwerken, bruggen en noodtrappen aan de gevels, die de wijk een stoere uitstraling geven. Kunstenaar/ontwerper Ruud-Jan Kokke was integraal onderdeel van het designteam van Little C, met zijn beeldtaal voegde hij een extra laag toe. De hekwerken zijn er in drie varianten en dragen bij aan een karakteristieke en stoere uitstraling van de wijk. Deze varianten vinden hun oorsprong in de omliggende wijken die in verschillende tijdvakken gebouwd zijn met de toen gebruikelijk staaltechnieken zoals: het oude smeedwerk, het klinknageltijdperk en het plaatwerk uit de Jugenstil. Dit uitgangspunt geeft Little C ook een verbindend karakter met zijn directe omgeving.
Little C viert hoogstedelijk, informeel wonen. Door een aantal scherpe essenties te formuleren (verankering, doorwaadbaarheid en een informele sfeer) en door het ontwerp daar steeds aan te toetsen, is in hartje Rotterdam een zeldzaam integraal project gerealiseerd. Het heldere concept zorgde voor een proces waar het plezier van af spatte. De samenwerkende partijen besteedden – met co-creërende klantenpanels en het familiehuis Daniel den Hoed – aandacht tot aan de laatste details.
Van de verschillende (plint)programma’s en het familiehuis tot de variatie in woninggrootten; van smalle tussenstraatjes tot unieke loft-typologieën; van het hergebruik van klinkers in de openbare ruimte tot en met de beletteringen; alles hangt in Little C met elkaar samen. Het resultaat is een woongebied waarin stedenbouw, architectuur en buitenruimte elkaar in één verhaal versterken. Een nieuw stuk stad dat vanaf de oplevering prettig, doorleefd en tijdloos aanvoelt en dat als een puzzelstuk verschillende stadsdelen aan elkaar hecht.
Ruimtelijk concept: dorp met een grootstedelijk karakter
Het ruimtelijk concept van Little C is een fijnzinnig stedelijk milieu met een hoge dichtheid en een kleine korrel, opgebouwd uit compacte bouwvolumes. Het vormt een mooi contrast met een royaal groen park dat aan de waterzijde wordt aangelegd. Little C voelt als een dorp met een grootstedelijk karakter: een kwaliteit waarvoor The Village in New York een inspiratie vormde. Wonen in de stad wordt gevierd en begint op de begane grond. Met publiek toegankelijke pleintjes en straten, een verbindend park en een voetgangersbrug, die zorgt voor een directe link met het Erasmus MC, brengt de nieuwe wijk samenhang en continuïteit in de stad.
Overdaad aan groen in de buitenruimte
De buitenruimte is groen met een ruige no-nonsense basistaal, waarin beton en hergebruikte klinkers de sfeer bepalen. Een overdaad aan beplanting op het maaiveld langs en aan de gevels, tussen de gebouwen en op de dakterrassen vormt een mooie tegenhanger voor het steen en beton. Het gerealiseerde groen maakt niet alleen mensen gelukkig, het trekt ook bijen, insecten en vogels aan, waarmee het plan bijdraagt aan de natuur-inclusiviteit in de stad.
Integraal ontwerp met liefde voor de mens en de stad
Het plan is een ensemble van 15 verschillende gebouwen en sluit goed aan op de menselijke maat. Aan de zijde van de ’s-Gravendijkwal vormen drie forse gebouwen de entree naar de stad vanuit de Maastunnel. Tegelijk bieden zij rugdekking, waarmee een rustig binnengebied ontstaat. Hier staan kleinere torengebouwen dicht naast elkaar, geschakeerd rondom drie groene pleintjes. De gebouwen staan zorgvuldig op de grond: overgangen tussen binnen- en buitenruimten zijn zacht en vloeiend gemaakt met natuurstenen plinten, verspringingen, arcades, luifels en trapjes.
Architectuur gekarakteriseerd door rijk gedetailleerde gevels
De architectuur van Little C combineert de kwaliteiten van de vele fraaie bakstenen gebouwen in de omgeving met een voor Rotterdam unieke dichtheid. Zo draagt ook het materiaalgebruik bij aan de vanzelfsprekende aansluiting op de context. De gebouwen vormen een familie, uitgewerkt in rijk gedetailleerd metselwerk, elk met een eigen karakter. Samen leveren ze een levendig stadsbeeld op.
Van buiten én van binnen slim ontworpen
Om de kleine woontorens mogelijk te maken, delen drie gebouwen telkens één ingang en lift. Markante loopbruggen verbinden de gebouwen per verdieping met elkaar. De grote variatie van woningtypes en -groottes zijn samen met potentiële kopers uitgewerkt tot unieke woningen en vormen een representatieve stedelijke mix. Ze voelen aan als lofts door een open indeling, zichtbeton en de zwarte raampartijen met roedeverdeling.