Transparante tekstdeuren definiëren de nieuwe zij-entree van de Eusebiuskerk Arnhem.

mei 2021. Als sluitstuk van een jarenlange restauratie is de toegankelijkheid van de kerk vergroot door het aanbrengen van twee zij-entrees naar een ontwerp van architect Robert Nijhuis† . Hij tekende ook een concept voor een metalen tekstvoile die als extra laag geplaatst moest worden vóór deze ingangen. Een tekst van  letters ingeklemd tussen twee horizontale lijnen. Aan Ruud-Jan Kokke is gevraagd dit concept uit te werken en te voorzien van vier monumentale deuren.

Om de tekst niet onnodig te onderbreken zijn de naden tussen de deuren slecht 10 mm groot gemaakt. Ook wilde Kokke maximale transparantie. Dit is gerealiseerd de door de tekstpanelen te  bevestigen aan horizontale ribben die precies wegvallen achter de tekstregels. De ribben sluiten om een ronde verticale as heen die scharniert op taats-lagers. Zo kunnen de zware  4,5 meter hoge en 1,5 meter brede deuren soepel bewegen. Het draaipunt ligt buiten het deurvlak. Daardoor kunnen de deuren 180 graden opendraaien.

De tekstvlakken zijn van 20mm dik aluminium en gemonteerd aan de roestvrij stalen deurconstructies. De deuren heeft Kokke ontworpen op een wijze die doet denken aan smeedwerk waarbij in staal gaten werden gesmeed met daarin spijlen die door een proces van verhitten en krimpen sterke verbindingen opleverden. Deze deurconstructie is vormgegeven als een bouwpakket dat net zoals bij de ‘smeedtechniek’ ook volledig in elkaar geschoven kan worden en alleen met kleine lassen gefixeerd hoeft te worden.

Om het ontwikkel- en productieproces van dit uiterst precieze ontwerp goed te laten verlopen heeft Kokke gebruik gemaakt van zijn vaste team van engineers en constructeur. Speciaal voor het ‘zetten’ van de tekst heeft hij grafisch ontwerper Paul Glaudemans gevraagd.

De tekst verhaalt over de geschiedenis van de kerk sinds 893 en is geschreven door de hoofdarchitect van de restauratie Peter Koelewijn.

De tekstdeuren aan de noordzijde zijn nu geplaatst, in de herfst volgen de tekstpoorten aan de zuidzijde.