Info

Amaliaplein de Steeg
Uit een pitch met vijf collega’s is het ontwerp van Kokke gekozen voor de herinrichting van het Amaliaplein in De Steeg.

Het ontwerp:

De vloer:

De vloer van het plein wordt bedekt met een tegeltapijt geïnspireerd op vloeren die je in serres en veranda’s tegenkomt.  Door het tapijt als het ware tot in alle hoeken uit te rollen ervaar je het hele terrein als één plek.  De diagonalen versterken de ruimtelijkheid.

Bomen:

Door lei platanen langs de rand van het plein te plaatsen ontstaat er een besloten sfeer.

Veranda’s:

De veranda is een belangrijk element in deze omgeving. Ze zijn divers en goed onderhouden. Een veranda is een plek om in de buitenlucht te vertoeven en te genieten, beschermd door een dak boven je en een balustrade met een draagconstructie als afscherming naar buiten toe. Vergeleken met de

wat strakke rechthoekige huizen is de vormgeving frivool en getuigd van een persoonlijke inbreng van de eigen bewoners. Een aantal van deze kenmerkende constructies gebruik ik  om het plein mee te omzomen. Daarmee komt de sfeer van gezelligheid en omslotenheid naar het plein toe. Samen met de pleinvloer en de leibomen wordt het een dorpsveranda.

Banken en schrijvers:

Onder het verandadeel wordt een bankelement geplaatst. Wandelaars en fietsers kunnen hier even gaan zitten om uit te rusten en te genieten. Op Steeg is bekend om zijn vele bekende artiesten en schrijvers, die rust zochten en inspiratie. Ook nú wonen in de gemeente Rheden  veel kunstenaars en kunstliefhebbers.    Grafischontwerper Leon Mommersteeg  heb ik benaderd om te participeren in deze opdracht. De teksten die hij gekozen heeft zijn uitgelaserd in de banken die zich vormen als beschreven vellen  papier. Bij de tekst wordt de naam van de schrijver en de verbondenheid met dit dorp kort toegelicht. De teksten zijn van Lydia Rood, Gerard Reve, Wim Kan, Louis Couperus en Nescio.

Balustrade Eusebiuskerk Arnhem

MONUMENTALE BALUSTRADE VOOR DE EUSEBIUSKERK Monumentale balustrade opgeleverd. Voor...

Mooi nieuw kunsthek moet Hortus smoel geven.

De VU-Hortus heeft een nieuw hek. Het is ontworpen...

Olympiaplein Amsterdam

Olympiaplein Amsterdam In opdracht van Stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid ontwerpt...

Beekdal Lyceum Arnhem

The board of directors and the management of the...