Info

MONUMENTALE BALUSTRADE VOOR DE EUSEBIUSKERK

Monumentale balustrade opgeleverd.

Voor de Eusebiuskerk in Arnhem ontwerpt Ruud-Jan Kokke de balustrade en trapleuningen naar de nieuwe gewelfkelder. De vormgeving is ontleend aan bestaande vorm- en beeldthema’s in de kerk. De opdracht kwam tot stand na een toevallige ontmoeting bij architectuurcentrum Casa. Op deze architectuurbijeenkomst waren o.a. de bouwheer van de restauratie Eusebius Peter Koelewijn en Kokke uitgenodigd voor een korte lezing over kerkprojecten (Bizar Bazar). Het ontwerp voor de balustrade is tot stand gekomen onder goedkeuring van de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed en team welstand monumenten van de gemeente Arnhem. Dit hekwerk is de eerste in een reeks van sierhekken van Kokke voor o.a. de Eusebiuskapel, het praalgraf van Karel van Gelre, diverse bestaande keldertoegangen en de monumentale tekstpoorten voor de nieuwe zij-entrees van het kerkgebouw.

Het hekwerk is vervaardigd uit koudgewalst staal. De walshuid, die als ‘slak’- residu op de oppervlak vastzit, craqueleert door bewerkingen in het productie proces. Met als resultaat, een doorleefde uitstraling, passend bij de eeuwenoude kerk.

Rondom in de balustrade en de handrail is een ledstrook verwerkt. Tijdens voorstellingen en uitvoeringen met gedempt licht is zodoende de toegang tot de gewelfkelder en toiletten altijd verlicht.

De Eusebiuskerk ondergaat een grote exterieur en interieur restauratie die na jaren bijna afgerond is. Het tijdelijke  stalen toilet- en keukengebouw dat meer dan 25 jaar diens deed als noodvoorziening is inmiddels afgebroken. In het zuidwestelijke deel van de kerk is een kelder uitgegraven, ónder en deels buiten de gevel. Met hierin toiletvoorzieningen en opslagruimtes voor evenementen. Deze nieuwe kelder  is  naast de trap met balustrade ook bereikbaar met een ‘blinde’ vloerlift. Aan de oost en zuidzijde zijn meerdere gewelfruimtes en criptes. Ook deze keldertoegangen worden voorzien van een passend hekwerk, in vorm afgeleid van de nieuwe balustrade.

De Eusebiuskapel is vooral aan de buitenzijde nog herkenbaar als oorspronkelijk middeleeuws gebouwdeel. In deze zijkapel worden straks relieken van Sint Eusebius getoond. Als bescherming ontwerpt Kokke ook hiervoor een transparant sierhekwerk met deuren.

Evacuatiemonument Arnhem

De wild opeengestapelde letters ‘Vlucht’ markeren voortaan het park...

Olympiaplein Amsterdam

Olympiaplein Amsterdam In opdracht van Stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid ontwerpt...

Balustrade Eusebiuskerk Arnhem

MONUMENTALE BALUSTRADE VOOR DE EUSEBIUSKERK Monumentale balustrade opgeleverd. Voor...

Slot Zeist, de nieuwe Orangerie foto: Your Epic Fotografie

De Orangerie van Slot Zeist. De vernieuwde Orangerie: “De...