Info

Opdrachtgever: Hans Verhoeven, Pompestichting Nijmegen
Ontwerp: Ruud-Jan Kokke, Oosterbeek. Uitvoering: Wegenbouwbedrijf Gebr. Van Venrooy Weurt. Producent: Façade Beton, Nijmeegse Betonindustrie De Hamer.

Normaliter wordt bij een inrichting als de TBS-kliniek Pompestichting in Nijmegen het benodigde grote parkeerterrein als een kille plak asfalt neergelegd. En dan is het een desolate vlakte wanneer de auto’s weg zijn. Omgevingsontwerper Ruud-Jan Kokke heeft getracht om dat parkeren op een andere manier aan te pakken door er een ‘parkeerpark’ van te maken.

“Als een soort streepjestapijt heb ik de verharding van betonstraatstenen als patroon uitgerold over het terrein. Echter niet op één niveau maar met niveauverschil. Zo heb ik de hoofdroute als witte weg over het parkeerterrein verhoogd aangelegd ten opzichte van de parkeerplekken.” Langs deze witte weg zijn de antracietkleurige parkeervakken (grijs) verdiept aangelegd als een soort basis van de ‘dijkweg’. De parkeervakken geven als het ware ondersteuning aan de weg. “Het aardige is dat mensen gewoon op die verhoogde weg blijven lopen, hoewel ze ook stukken zouden kunnen afsnijden. Het streepjespatroon van de terreinrichting loopt consequent in één richting door (lijnwerking), hoe de parkeervakken of weg ook gesitueerd zijn. Het buitenterrein biedt op deze wijze een veel natuurlijker beeld dan een parkeerplaats voor 280 auto’s. Het is nu veel meer een voetgangersgebied geworden tussen omgeving en gebouwen.”

Balustrade Eusebiuskerk Arnhem

MONUMENTALE BALUSTRADE VOOR DE EUSEBIUSKERK Monumentale balustrade opgeleverd. Voor...

Little C

Little C, stadswijk in Rotterdam Stedelijk ensemble van 15...

Beekdal Lyceum Arnhem

The board of directors and the management of the...

TC Kruk, KOKKE House

Tc stool. Design Ruud-Jan Kokke 1990. TC stool is...